19 Ocak 2012 Perşembe

Akaryakıt Pompasından Akan Vergi;ÖTV ve KDV

Ülkemizde vergi gelirlerinin önemli bir kısmını Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)  ve Katma Değer Vergisi (KDV) oluşturmaktadır.Bilindiği üzere ÖTV ve KDV dolaylı vergilerdir.Dolaylı vergi servetten ve gelirden alınmayan,  vergiye tabi işlemden yararlanan kişilerden alınan vergidir.Yani bakkaldan aldığımız bir ürün için ödediğimiz KDV nin mükellefi bakkal olmasına rağmen KDV yi asıl ödeyen tüketicidir.Bakkal burada KDV yi tüketici adına vergi dairesine ödeyen aracı konumundadır.


KDV den biraz daha farklı olmasına rağmen ÖTV de böyledir. Aracımıza benzin aldığımızda, fişimizde ÖTV görmeyiz ama ödediğimiz tutarın içinde ÖTV de vardır.Bizden alınan ÖTV rafinerici veya ithalattçı tarafından vergi dairesine ödenmektedir.Dolayısıyla ÖTV nin asıl ödeyeni benzin istasyonlarından akaryakıt alanlardır.
Ülkemizde akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV dünya ortalamalarının çok üstündedir.

Günümüz itibariyle litresi 4,36-TL olan 1 lt 95 oktan kurşunsuz benzinin 1,8915-TL si ÖTV, 0,3404-TL si ise KDV dir.Yani 1 lt 95 oktan kurşunsuz benzinde toplam 2,2319-TL vergi (ÖTV ve KDV) vardır.

Lt fiyatı 4,45-TL olan 98 oktan kurşunsuz benzinde ise 2,0135-TL ÖTV ve 0,3624-TL KDV olmak üzere toplam 2,3759-TL vergi  bulunmaktadır.

Bu vergiler gerçekten oldukça yüksektir.Ama Maliye bu miktarları kısa vadede düşürmeyi planlamamaktadır. Hatta ilerleyen günlerde daha da artırabilir. Çünkü bu vergiler tahsili en kolay ve tahsil maliyeti en düşük vergilerdendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder